STEPS: Behandeling van elke vorm van verslaving

Wat het ook is waar je aan verslaafd bent – of het nu over je werk, alcohol, seks, gamen of drugs gaat – een verslaving is een ziekte. En een ziekte moet behandeld worden.
Affect2U bestaat uit een team van artsen, psychologen en ervaringsdeskundigen, goed voor meer dan 20 jaar ervaring met verslavingsproblematiek. Ze bieden een intensief programma adhv. het 12 Stappen Minessota behandelmodel aan, dat je helpt je leven weer in handen nemen. Ze bewijzen dat het tij wel degelijk kan keren!

 

Hoboken of Kaapstad

“Een verslaving hackt je brein – een addict wil altijd méér, wil terug naar dat gevoel van beloning, naar die roes, … – de mindset van een verslaafde moet dus grondig geherprogrammeerd worden”, vertelt Sibyl Pien, oprichtster van Affect2U. Naast onze ambulante programma’s kunnen onze cliënten daarom ook intekenen voor een opname van 4 weken. Tijdens die weken krijgen ze de keuze om in ons huis in Hoboken te verblijven of om een maand even weg van alles en iedereen te zijn in onze partnerkliniek in Zuid Afrika.”

 

Inzicht eerste stap naar verandering

“Een verslaving is bijna altijd het resultaat van gevoelens die chronisch worden onderdrukt met behulp van roesmiddelen. Via lezingen, cognitieve gedragstherapieën en yoga leren we onze verslaafden opnieuw voelen en omgaan met die emoties in plaats van ze te negeren en te vluchten in iets anders. Een opname betekent dus hard werken aan jezelf dmv. intensieve individuele én groepstherapieën van max. 12 personen. Daarnaast nodigen we onze cliënten uit om een dagboek bij te houden en een levensverhaal te schrijven. Dit verhaal geeft inzicht in je manier van denken en handelen. En enkel door iets in te zien, kan je iets veranderen.”

 

After care en co-dependency

“Na zo’n opname wordt er uiteraard ook een ‘after care’ -programma voorzien, zodat onze cliënten zich uiteindelijk weer veilig in de maatschappij kunnen begeven met een minimale kans op herval. Een groot verschil bij ons tov. andere instellingen is dat de familieleden – de co-dependents – van bij de start intensief betrokken worden bij de behandeling. Zij dragen immers ook gevolgen van een verslaving. We bieden ook een behandeling aan voor familie van wie de verslaafde zelf (nog) niet in behandeling of opname wenst te gaan.”

 

Download het artikel: Steps: behandeling van alle vormen van verslavingen (PDF)